Dolnozemská cesta 1/b, 85235 Bratislava, Slovenská republika

[:sk]Diskusný klub – Všetko o OSN[:]

[:sk]

Euroatlantické centrum si pre študentov aj v zimnom semestri 2016 pripravilo niekoľko Diskusných klubov na pôde Ekonomickej univerzity. Pri príležitosti Dňa OSN (24.10) sa konal v stredu 27.10.2016 prvý diskusný klub zimného semestra na tému “Všetko o OSN”.

Sme veľmi radi, že pozvanie prijal pán Mgr. Michal Mlynár, generálny riaditeľ Sekcie medzinárodných organizácií, rozvojovej a humanitárnej pomoci na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí. V minulosti tiež pôsobil ako veľvyslanec v Keni.

Diskusia sa samozrejme týkala OSN, od jej založenia, pilierov (mier a bezpečnosť, trvalo udržateľný rozvoj, ľudské práva), cez jej špecializované agentúry až po nedávne voľby generálneho tajomníka. Hovorilo sa aj o významných slovenských diplomatoch pôsobiacich v minulosti i súčasnosti pri OSN, ako napríklad Ján Papánek, ktorý bol naším vôbec prvým veľvyslancom pôsobiacim pri OSN a zároveň sa podieľal aj na príprave Charty OSN. V rámci československej diplomatickej misie pri OSN v New Yorku pôsobil Vladimír Fábry, ktorý však aj spolu s vtedajším generálny tajomníkom OSN, Švédom Dagom Hammarskjöldim, zahynul pri leteckom nešťastí. Spomenuli sa však aj mená Ján Kubiš, Peter Tomka či Eduard Kukan.
Slovensko pôsobilo v každom hlavnom orgáne OSN a významne prispelo k ich fungovaniu. Zároveň bolo a v súčasnosti aj je členom dokopy 23 mierových operácií OSN. Dnes máme na Cypre 169 vojakov. Rozpočet SR do OSN tvorí 0,16% HDP, od roku 2016 do 2018. Osobitne ide z tohto rozpočtu do rozpočtu mierových organizácií 0,062% HDP. Prioritou Slovenska v rámci OSN je však reforma bezpečnostného sektora a predovšetkým oblasť preventívnej diplomacie – prevencia konfliktov.
V diskusii sme sa venovali aj nedávnym voľbám generálneho tajomníka OSN, nakoľko pán generálny riaditeľ Michal Mlynár bol kľúčovou postavou pri formovaní stratégie pána ministra Lajčáka na post generálneho tajomníka OSN a celý tento proces nám aj priblížil. Minister precestoval v rámci svojej kandidatúry všetky krajiny bezpečnostnej rady. Jeho kandidatúru podporovali aj veľvyslanci v jednotlivých členských krajinách OSN, hlavne však v stálych krajinách Bezpečnostnej rady OSN. Voľby generálneho tajomníka boli náročné, nakoľko je ťažké hľadať konsenzus medzi stálymi členmi – USA vs. Rusko, ich rozdielne názory na riešenie konfliktu v Sýrii. USA preto nechceli podporiť nikoho z východnej Európy, a preto v konečnom dôsledku nebol dopyt po žene ani po východoeurópskom kandidátovi. Novým generálnym tajomníkom OSN sa preto stal Antonio Guterres.
Na záver sa s nami pán Michal Mlynár podelil aj o svoje zaujímavé a nezabudnuteľné zážitky z obdobia svojho pôsobenia v Keni.

[:]