Dolnozemská cesta 1/b, 85235 Bratislava, Slovenská republika

Vojna na Ukrajine a pohľad Severoatlantickej aliancie

Dňa 15.3.2022 sa na pôde Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov uskutočnila prednáška na tému: Vojna na Ukrajine a pohľad Severoatlantickej aliancie. V úlohe rečníka sa nám predstavil generálporučík Macko, najvyššie postavený Slovák v štruktúrach NATO, ktorý je od februára 2022 predsedom mimoparlamentnej politickej strany ODS – Občianski demokrati Slovenska.  

Generálporučík okrem integračného vstupu krajín do NATO ako aj jeho základných princípov, opísal aj samotný deň 24.2. a útok Ruska nazval ako nevyprovokovanú otvorenú agresiu bez vyhlásenia vojny, vedenú pod falošnými zámienkami vo všetkých doménach. V postupe Ruska videl jasnú nenávistnú ideológiu a porušenie všetkých zásad vedenia ozbrojeného konfliktu, medzi ktoré patrí vojenská nevyhnutnosť, rozlišovanie medzi kombatantmi a civilnými osobami, proporcionálnosť použitia sily, humánnosť vedenia vojenských operácií, rešpekt k protivníkom.

Situáciu prirovnal  aj k rozvratu medzinárodného poriadku. Uznanie Luhanskej a Doneckej republiky, bola podľa Macka provokácia od Ruska, nakoľko očakávalo reakciu od NATO. Macko taktiež zdôrazňuje, že NATO nie je účastníkom ani príčinou konfliktu a zachováva si politiku otvorených dverí, nezapája sa ani neasistuje Ukrajine. Výrazne zdôrazňuje, že v žiadnom prípade nemôžeme akceptovať ruské ultimátum. Súčasná rusko-ukrajinská situácia bude mať podľa rečníka diplomatické, politické, informačno-spravodajské, ako aj vojenské a ekonomické dopady na NATO, ako aj na Slovensko. 

V rámci odpovedí na otázky študentov rečník odpovedal, že Rusko stráca na sile už od tretieho dňa, čas hrá proti Rusom, strácajú zásoby a prejavia sa aj dôsledky sankcií. Zároveň si musí uvedomiť, že ak keby Rusko vyhralo proti Ukrajine, nevyhrá proti zvyšku sveta, ktorého dôveru takýmto krokom stratil. 

Euroatlantické centrum ďakuje pánovi generálporučíkovi Mackovi za prijatie pozvania na tak dôležitú a aktuálnu tému a ďakuje aj všetkým účastníkom za podnetnú a zaujímavú debatu.